Nieuwe maatregelen vanaf 28 november

Afgelopen vrijdag was er weer een persconferentie, een week eerder dan gepland. De snel oplopende besmettingen zorgen ervoor dat vanaf 17.00 uur voor vrijwel alle sectoren een lockdown is ingesteld. Dat heeft grote gevolgen voor de sportbeoefening. Hieronder een overzicht van de maatregelen die gelden vanaf zondag 28 november tot ten minste zondag 19 december.

 

Sporten (op sportcomplexen)

 • Er geldt een sluitingstijd voor alle binnen- en buitensportsportaccommodaties tussen 17.00 en 5.00 uur.
 • Alle amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 5.00 uur niet meer toegestaan. Hou hierbij ook rekening met opruimen van materialen en omkleden. Om de trainingstijd zo lang mogelijk te houden, is het wellicht een idee om het omkleden en douchen zoveel mogelijk thuis te doen.
 • Bij het betreden van een binnenruimte op een sportlocatie is een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht vanaf 18 jaar. Dit geldt voor de volledige binnensport en ook voor kleedkamers, toiletten, kantines en de buitenterrassen van buitensportlocaties.
 • Voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn (zowel vrijwilligers als betaalde krachten) geldt de CTB-verplichting niet.
 • Bij binnensport mag een locatie voor 100% bezet zijn zolang deze zo is ingericht dat de 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
 • In alle binnenruimtes van sportlocaties geldt een mondkapjesplicht en het houden van 1,5 meter afstand, behalve tijdens de daadwerkelijke sportbeoefening. Dus wel bij overige verplaatsing in de sportschool, de gymzaal, in de kleedkamers, bij de hal/entree etc. Dit geldt ook voor personeel en vrijwilligers, tenzij het hierdoor niet meer veilig is om werkzaamheden uit te voeren, en tenzij personeel geplaceerd is (een vaste zit- of staanplaats heeft).

 

Geen publiek

 • Publiek bij trainingen en wedstrijden van professionele sport en amateursport is niet toegestaan.

Sportkantine

 • De sportkantine mag open tot 17.00 uur.
 • Zowel in de kantine als op het terras wordt gebruik gemaakt van vaste zitplaatsen.
 • Vanaf 18 jaar is een Corona Toegangs Bewijs (CTB) nodig om toegang te krijgen tot de sportkantine en het terras.
 • Voor het afhalen van eten en drinken is geen CTB nodig, maar wel het dragen van een mondkapje.
 • In ruimten waar een coronatoegangsbewijs (CTB) getoond moet worden, is het dragen van een mondkapje verplicht wanneer men zich gaat verplaatsen.

 


Verplaatsen van de (sport)activiteiten

Het is begrijpelijk dat sportaanbieders allerlei manieren zoeken om zoveel mogelijk sporters toch te kunnen laten trainen binnen de nu geldende maatregelen. Doel van de maatregel om 17.00 uur te sluiten is om minder contactmomenten te creëren. Probeer dan ook niet te volle groepen te maken of de grenzen op te zoeken. De regels zijn niet altijd goed uit te leggen, maar wel bedoeld om met elkaar ervoor te zorgen dat de besmettingen fors afnemen, waardoor het hopelijk snel weer mogelijk is om in de avonduren te kunnen trainen en wedstrijden te spelen.

 

Financiële steun

De nieuwe maatregelen hebben financiële consequenties voor de sportaanbieders. De kans is groot dat eerdere regelingen als de TASO (tegemoetkoming amateursportorganisaties), de TVS (Tegemoetkoming Verhuur Sportaccommodaties) en de SPUK-IJZ (ijsbanen en zwembaden) weer ingezet worden. Zodra daar meer over bekend is, informeren wij u hierover.

 

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de maatregelen, kijk dan op de website van de Rijksoverheid of het protocol Verantwoord Sporten en de veelgestelde vragen van het NOC*NSF raadplegen. U kunt voor vragen ook terecht bij Gwenda Tromp, g.tromp@maassluis.nl of 06-20957267.